Olifant rijden onvriendelijk

Thailand is een goed voorbeeld van de problematiek rond olifant-onvriendelijke excursies. Er worden in Thailand zo’n 2.500 tot 3.000 olifanten in gevangenschap gehouden hier. Elke jaar komen honderden Nederlanders zich vermaken in de parken waar zij zitten.

Bedreigde olifanten

Olifantenparken in Thailand zijn ontstaan na het verbod op het kappen van oerwoud in 1989. De eigenaren van de olifanten die werden ingezet als trekdier bij de boskap, stapten over op de toerisme-industrie. ‘Helaas is het aantal olifantenparken sindsdien alleen maar uitgebreid. Veel olifanten die tegenwoordig worden gebruikt in de kampen, zijn afkomstig uit het wild. Een dramatische ontwikkeling, zeker gezien het feit dat de Aziatische olifant met uitsterven wordt bedreigd’, vindt de reisorganisatie.

Bewustmaking van dierenleed

WSPA is een organisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren, tegen het olifantenleed in de toerisme industrie. Ze willen af van de ritjes of shows met meestal de Aziatische olifant. Met deze campagne willen beide organisaties toeristen bewust maken van het dierenleed. Men wordt gewezen dat er olifantvriendelijke alternatieven zijn waarbij het dier zijn natuurlijke gedrag kan laten zien in plaats van aangeleerde trucs. Ze hopen met deze campagne dat meer organisaties in de reisbranche dit voorbeeld zullen volgen.

Olifanten in hun natuurlijke omgeving

Kun je dan niks meer doen voor olifanten? Zeker wel. Er zijn olifantvriendelijke parken, zoals het Elephant Nature Park nabij Chiang Mai. Daar zijn de olifanten te zien in een natuurlijke omgeving en krijgen vakantiegangers voorlichting over de olifanten. Als zij met de olifanten in contact komen, gebeurt dat op een diervriendelijke manier.

Om de mensen voor te lichten over het olifantenleed, is er een speciale site gelanceerd die je hierop voorbereidt als toerist. Toeristen vinden daar achtergrondinformatie en een checklist voor excursies en attracties met olifanten. Check: Worldanimalprotection.nl Olifantenleed