Koh Samui is één van de mooiste tropische eilanden van Thailand met prachtige baaien, witte zandstranden, kristalhelder water en vele leuke restaurants, winkels en cafés. Samui heeft gelukkig nog steeds de lokale Thaise charme behouden met kleine vissersdorpjes en kokosnootplantages. Het heeft voor ieder wat wils en de afstanden zijn klein.

Chaweng en Lamai beach hebben vele trendy uitgaansgelegenheden, in Bophut en Maenam kunt u genieten van de relaxte Thaise sfeer met lokale eetstalletjes en verlaten stranden. Behalve zon, zee en stranden valt er op Samui ook wat te zien: aanraders zijn de apenschool, de watervallen van Hin Lad en Na Muang, Big Buddha en de tempel van Wat Phra Yai, en de mooie vlindertuin. Verder: scuba diving, snorkelen, mountainbiken en diverse health spa’s.

Monkey business op Samui:
Kijk niet verbaasd als u op de bagagedrager van een scooter een aap ziet zitten. De berijder en de aap zijn namelijk op weg naar hun werk, want op het eiland worden apen getraind om van boomtop tot boomtop te springen om zo rijpe kokosnoten te plukken. Mannetjesapen plukken er wel 1000 per dag en op Samui kunt u ook zo’n school bezoeken!

De makkelijkste manier om Koh Samui, het op twee na grootste eiland van Thailand, te bereiken is per vliegtuig. Ook kun je vanuit Bangkok met de nachttrein naar Surat Thani reizen. Van hieruit gaat u per bus en ferry verder naar Koh Samui. Klik hier voor vliegticket opties vanuit Bangkok, Chiang Mai of direct vanuit Nederland, Belgie en Duitsland.

Op Koh Samui is één hoofdweg die het hele eiland rondgaat, de afstand bedraagt ongeveer 50 km. De fascinerende natuurlijke schoonheid van de stranden heeft een enorme aantrekkingkracht op mensen vanuit alle hoeken in de wereld.Het enorme aanbod varieert van zeer rustige tot de meer populaire en drukker bezochte stranden. De stranden in het noorden en zuiden zijn bekendvanwege het rustige en prachtige karakter, terwijl de stranden in het oosten en zuidoosten meer kleurvol en toerstisch zijn.
De beste periode om Koh Samui te bezoeken is van december t/m juni.

Stranden en hotspots Koh Samui
Chaweng Beach
Chaweng Beach is het bekendste en tevens grootste strand van Koh Samui. Het bevindt zich aan de oostkant van het eiland. Chaweng is het belangrijkste toeristische centrum, met vele winkeltjes, restaurants, bars en hotels. Chaweng Noi ligt in het zuidelijkste gedeelte van Chaweng. Er rijden de hele dag taxi’s van noord naar zuid Chaweng.

Lamai Beach
Lamai Beachis toeristisch gezien het tweede strand van Koh Samui. Het strand hier is ruiger dan Chaweng. U kunt hier perfect zwemmen en snorkelen, omdat het water hier dieper is. Tevens heeft Lamai een bekend uitgaanscentrum. De afstanden zijn vaak lopend te overbruggen, daar het gebied niet zogroot is als Chaweng. Ook liggen hier de wereldberoemde rotsformaties de Hin Ta en de Hin Yai.

Mae Nam Beach
Op 2km afstand van Bo Phut Beach ligt een prachtig, rustig wit zandstrand dat een lengte heeft van ongeveer 5km. Het is een perfecte locatie voor honeymooners en families die op zoek zijn naar een romantische omgeving. De pier naar Koh Phangan is hier ook gelegen. In de omgeving vindt u enkele restaurants, duikscholen en winkels. U kunt hier perfect zonnen, zwemmen en genieten van het prachtige strand. Dit strand is gelegen in het noorden op 12km afstand van Nathon.

Bo Phut Beach
Dit prachtige strand buigt zich rond de noordelijke baai van het eiland. U zult hier zeker niet teleurgesteld zijn indien u op zoek bent naar een perfecte, rustige plaats met prachtige schone stranden en een schitterende zee. Indien u ook geïnteresseerd bent in de locale bevolking dan zit u hier ideaal. De locale vissers zijn hier volop aanwezig. De kalme zee is ideaal om te waterskiën en andere watersporten te beoefenen. Langs de weg liggen de overblijfselen van de Chinese gemeenschap. Ook de winkels en restaurants hebben een Chinese architectuur. Dit strand ligt in het noorden van Koh Samui, niet ver van Bang Rak Beach.

Bezienswaardigheden Ko Samui Thailand
Big Buddha Tempel
Een belangrijke attractie tijdens iedere eilandtour over Koh Samui. De Big Buddha Tempel, de Wat Phra Yai, is gelegen aan de noordkust van het eiland.
Het tempelcomplex heeft een moderne uitstraling en de pracht en praal van een echte Thaise tempel. Het 12m hoge buddhabeeld zit bovenop een klein eilandje dat via een verhoogde weg te bereiken is. Bij de ingang van het tempelcomplex vindt u diverse winkeltjes en eetstalletjes. Nadat u voorbij de ingang bent ziet u een binnenplaats met een trap met leuningen in de vorm van een lange slang. Aan beide kanten van de trap bevinden zich een klein paviljoen met kleinere boeddhabeelden. Via de trap arriveert u bij de zittende Boeddha. Verder kunt u hier genieten van een prachtig uitzicht over de omgeving. Verder vindt u hier enkele felgekleurde mythologische standbeelden.

Laem Sor Pagode
Op het meest zuidelijke punt van het eiland ligt de Laem Sor Pagode, een pagode die nog niet massaal wordt bezocht. Het ligt echter op een schitterende locatie. De chedi is zeer oud en pasgeleden geheel gerenoveerd. Naast de chedi bevindt zich een klein bos om te mediteren. Het bos wordt omgeven door twee gemaakte lagunes vol mangrove. Op boeddhistische feestdagen wordt de pagode bezocht door vele monniken en andere gelovigen. De rest van het jaar is het hier heel rustig en vredig, een ideale locatie om te picknicken. Het strand voor de chedi is rotsachtig, echter ten oosten van de chedi bevindt zich
een mooi zandstrand.

Wat Khun Aram – De gemummifeerde monnik
Het lichaam van de belangrijkste monnik van Koh Samui, Loung Pordaeng, wordt tentoongesteld in een speciale ruimte. Op zijn sterfdag, meer dan 20 jaar geleden, stierf hij in de zittende meditatiepositie. Hij zit nog steeds in deze positie. De Wat Khun Aram vindt u op de ringweg tussen de Na Muang watervallen en Hua Thanon.

Coral Buddha
Vroeger een van de belangrijkste attracties op Koh Samui. Tegenwoordig wordt dit kleine beeld alleen nog maar bezocht door boeddhistische gelovigen.
Hoewel het beeld in slechte staat verkeert, is het nog steeds een heilige plaats, vooral voor de monniken van de nabij gelegen Wat Sumret.
De plaats waar de Coral Budha zich bevindt is moeilijk te vinden, slechts een klein bordje langs de weg wijst u de weg naar deze boeddha. Het ligt langs de rondweg op ongeveer 800 m ten westen van Hua Thanon.

Na Muang waterval
In het binnenland van Samui bevinden zich enkele prachtige watervallen, welke een interessante afwisseling betekenen ten opzichte van het strandleven. De meest populaire waterval is die van Na Muang. Deze waterval dankt haar naam aan de paarsachtige rotsformaties. De Na Muang Watervallen liggen in het
zuiden van het eiland in de centrale hoogvlaktes. Een geplaveide weg leidt naar de belangrijke straat die Hua Thanon, ten zuiden van Lamai, met Nathon
verbindt. Echter er is ook een ander pad dat naar de watervallen leidt. Deze weg vereist een ferme wandeling of een tocht per olifant. Langs dit pad bevinden zich enkele souvenir- en eetstalletjes.