Ayutthaya Thailand

Ontdek Ayutthaya

Voor tempelliefhebbers is de oude koningsstad Ayutthaya het paradepaardje van Thailand. Het prachtige tempelcomplex prijkt uiteraard op de Werelderfgoedlijst.

Ayutthaya was in de 17e eeuw één van de belangrijkste steden van Azië, een ‘Venetië van het Oosten’ met mooie paleizen, kanalen en tempels. De schoonheid en grandeur van honderden jaren geleden zijn ook nu nog duidelijk zichtbaar. Bewonder de overblijfselen van de vele tempels en dompel jezelf onder in de cultuur van Thailand.

Dwaal heerlijk tussen de ruïnes en maak een boottochtje over de kanalen. Neem een kijkje bij de Wat Phananchoeng tempel met een enorme zittende Boeddha. Alles glimt hier van het goud, erg indrukwekkend.

De stad ligt aan de samenvloeiing van drie rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak en de Lopburi. Eeuwenoude tempels liggen verspreid door de hele stad. Ze geven je het gevoel dat je in vroegere tijden bent beland. Hoewel de tempels in Ayutthaya in slechtere staat zijn dan in Sukhothai, zijn ze alsnog bewonderenswaardig. De hoeveelheid tempel ruïnes is enorm en een wandeling door de stad kan daardoor erg vermoeiend en warm zijn. Het is daarom aangeraden je te laten rondrijden in een tuk tuk. Als je liever zelfstandig op pad wilt, kun je een fiets huren en lekker rondfietsen. Een andere mogelijkheid is om een longtailboot te huren en te varen over de wateren rond de stad. Vanaf de boot kun je dan de tempel ruïnes zien.

Geschiedenis Ayutthaya

Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van het Koninkrijk Ayutthaya. De stad werd in de veertiende eeuw gesticht, maar werd in de achttiende eeuw overvallen door de Birmezen. De vele tempels werden hierdoor verwoest en van al de mooie tempels in de stad bleef weinig over. Echter, in 1991 werd Ayutthaya op de Werelderfgoedlijst van UNESCO gezet. Ayutthaya mag dus zeker niet ontbreken tijdens je reis door Thailand.

Ayuthaya was van 1350 tot 1767 de hoofdstad van Thailand, toen Siam geheten, en was een belangrijk handelscentrum in Zuidoost-Azië. De stad werd in die periode door onder meer Nederlandse, Japanse, Portugese, Engelse en Franse kooplieden bezocht. Talrijke ruïnes getuigen van dit roemrijke verleden.

Dagexcursie vanuit Bangkok

De stad ligt op 76 kilometer afstand van Bangkok en kan vanuit deze stad makkelijk worden bezocht tijdens een dagexcursie. Voor de echte cultuur liefhebbers is het echter aan te raden meerdere dagen uit te trekken voor Ayutthaya. De stad ligt tevens op de route tussen Chiang Mai en Bangkok, dus tijdens je rit tussen deze twee steden is een tussenstop in Ayutthaya een aanrader.

Per trein of bus vanuit Bangkok

Vanuit Bangkok reis je per trein (anderhalf uur) of bus (twee uur) naar Ayutthaya. Heb je liever een verzorgde excursie? In Bangkok zijn er veel hotels die excursies aanbieden per trein of boot.

Ontdek Ayutthaya per fiets

Je kan Ayutthaya gemakkelijk per fiets of een tuk tuk met chauffeur ontdekken. Dit is de beste manier om alle indrukwekkende tempels te bezoeken. Hieronder een overzicht van de meest interessante tempels.

Wat Phra Si Sanphet
In 1448 werd deze indrukwekkende tempel gebouwd binnen de muren van het Koninklijke Paleis. De drie grote chedi’s (ook wel stoepa’s genoemd) zijn kenmerkend voor deze tempel. Vroeger herbergde de Wap Phra Si Sanphet tevens een Boeddha van zestien meter hoog, bedekt met 250 kilo goud. Helaas hebben de Birmezen deze omgesmolten toen zij de stad overvielen. Op loopafstand van deze tempel vind je de Wihaan Phra Mongkhon Bophit, waar de grootste zittende bronzen Boeddha staat van Thailand.

Wat Phra Mahathat
De Wat Phra Mahathat is wellicht de meest belangrijke tempel van Ayutthaya. Het is gebouwd in 1374 en staat voornamelijk bekend om het Boeddha hoofd dat bedekt is met wortels van een grote boom. Niemand schijnt te weten hoe dit ontstaan is. Een van de theorieën vertelt dat het hoofd is achtergelaten door de Birmezen toen zij de stad verwoest hadden. Later is er een boom overheen gegroeid. Een andere theorie vertelt dat dieven het hoofd wilden stelen, maar het te zwaar vonden om mee te nemen.

Wat Phanan Choeng
De Wat Phanan Choeng is een prachtige tempel buiten het eiland. In de tempel is een negentien meter hoge Boeddha te bewonderen. Boeddhistische pelgrims bezoeken de tempel om saffraankleurige stof over de Boeddha heen te draperen uit eerbied. Dit is een indrukwekkend gezicht. In dit tempelcomplex zijn tevens andere Boeddha’s te vinden.

Wat Chai Wattanram
De Wat Chai Wattanram is een oude Khmer tempel en herbergt vele Boeddha beelden op een rij. De hoofden van de Boeddha’s zijn afgehakt door de Birmezen toen zij de stad overvielen. Dit is erg indrukwekkend om te zien. De tempel ruïne ligt nabij de rivier en is een van de belangrijkste in de stad. Vaar je met een longtailboot over de rivier, dan heb je vanaf het water een prachtig uitzicht op deze tempel.

Wat Ratburana
Tegenover de Wat Phra Mahathat ligt de Wat Ratburana. Het kan beschouwd worden als de tweeling van de Wat Phra Mahathat, maar is toch een bezoekje waard. Toen deze tempel in 1958 gerestaureerd werd, zijn er diverse vondsten opgegraven. Zo vond men goud, juwelen, antiek en Boeddhabeelden.

Chedi Phu Khao Thong
De Chedi Phu Khao Thong staat ook wel bekend als de Golden Mount Pagode. Dit komt door de gouden bal van 2500 gram die door de Thaise regering in 1956 werd geplaatst op de pagode. De tempel heeft een hoogte van 80 meter en is gelegen in het noorden van Ayutthaya. Oorspronkelijk is deze tempel in de Birmese stijl gebouwd. Toen Ayutthaya zijn onafhankelijkheid terug kreeg, werd de tempel herbouwd in Thaise stijl.

Wat Lokaya Sutharam
Deze tempel staat bekend om zijn gigantische Boeddha. De liggende Boeddha is maar liefst 38 meter lang en acht meter hoog en omwikkeld met saffraankleurig stof. Dit is een erg indrukwekkend gezicht. Het hoofd is geplaatst op een lotus.

Wat Na Phra Meru
Dit is een van de vele tempels met een prachtige architectuur. In de tempel bevindt zich een oud Boeddha beeld van groen steen. Over heel de wereld zijn er hiervan slechts een paar. De Wat Na Phra Meru is gelegen ten noorden van het Koninklijk Paleis.

Festivals Ayutthaya

De stad Ayutthaya heeft een aantal jaarlijkse festivals. Zo zijn er in september de zwanenboot en longtailboot races die over de Chao Phraya varen. In december vindt het Ayutthaya World Heritage Site Celebration plaats. Tijdens dit festival worden er lichtshows gegeven in het historische park van Ayutthaya.