Thailand heeft voor elke reiziger wel iets te bieden. Het land is populair bij jong en oud en verschillende doelgroepen, zoals gezinnen en backpackers. De meeste backpackers beginnen hun reis in de hoofdstad Bangkok. Vanuit Bangkok kun je makkelijk het hele land door reizen. Populair bestemmingen zijn bijvoorbeeld Chiang Mai en de zuidelijke tropische eilanden. Ook rondom Bangkok is er genoeg te beleven. Zo is er het historische Ayutthaya, waar je indrukwekkende tempelruïnes kunt bewonderen. Als onervaren backpacker is het wellicht verstandig je route van tevoren te bepalen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Thailand is echter een land waar je makkelijk op de bonnefooi kunt gaan. Trein- en buskaartjes zijn vaak kort van tevoren te boeken en hetzelfde geldt voor accommodatie. Tijdens je reis door Thailand zul je erachter komen dat het land veel verschillende dingen te bieden heeft, zoals cultuur, natuur, geschiedenis en prachtig hagelwitte stranden.

Accommodatie

Als backpacker heb je waarschijnlijk geen bakken met geld te besteden. Low budget accommodaties zijn in Thailand een veelvoorkomend gezicht en komen in elke stad voor. Wil je echt zo min mogelijk besteden, dan zijn de slaapzalen een uitkomst voor jou. Voor een paar euro heb je een bed ter beschikking en een gedeelde badkamer. Deze hostels hebben vaak ook privé kamers, die vaak nog in het budget van een backpacker passen. Heb je meer te besteden dan de gemiddelde backpacker? Thailand heeft tevens een grote hoeveelheid luxere hotels. Al voor 25 euro kun je genieten van een goede standaard hotelkamer dat van alle gemakken voorzien is. Kortom, het maakt niet uit in welk budget je zit, Thailand kan het je bieden.

Vervoer

Aan vervoer in Thailand is geen tekort. Ook hier kun je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. De goedkoopste mogelijkheden zijn de tuk tuk of de brommer met chauffeur. Deze brengen je voor weinig geld naar jouw bestemming. Bangkok heeft een groot aantal taxi’s. Ook deze zijn erg voordelig in Thailand. Het nadeel is dat veel taxi chauffeurs slecht Engels spreken en de wegen niet goed genoeg kennen.

Om van de ene stad naar de andere te komen, kun je in Thailand per trein of bus reizen. Beide opties zijn spotgoedkoop en comfortabel (denk aan een ligbed en airconditioning).

De Thaise keuken

De Thaise keuken is voor velen een favoriet. Denk aan heerlijke pittige soepen en smaakvolle rijstgerechten. Restaurants in Thailand zijn er genoeg. Zo zijn er de simpele lokale eetgelegenheden, waar je voor weinig geld een heerlijke maaltijd kunt krijgen. In Thailand zul je tevens veel eetkraampjes zien op straat. Deze zijn over het algemeen goed te vertrouwen en worden door de eigenaar goed schoon gehouden.

Veiligheid onderweg

Thailand is een relatief veilig land om doorheen te reizen. De Thai zijn oprecht en vriendelijk en meestal hoef je je daarom geen zorgen te maken. Echter, zoals tijdens alle reizen dien je op je hoede te zijn. Laat daarom nooit je spullen ergens onbewaakt achter en boek je excursies en trein- of buskaartjes bij de daarvoor bestemde loketten. Zeker de helft van je veiligheid kun je al verzekeren door je gezond verstand te gebruiken.

Geldzaken

Het mag duidelijk zijn dat Thailand een van de goedkoopste landen is om doorheen te reizen. Vervoer, accommodatie en eten zijn hier spotgoedkoop en meestal van goede kwaliteit. Als backpacker kun je zo’n 25 euro als dagelijks budget aanhouden. Dit budget is mogelijk bij een overnachting in een hostel en maaltijden in simpele eetgelegenheden.

In Thailand worden creditcards vrijwel overal geaccepteerd. Op sommige plaatsen kun je tevens met je pinpas terecht. Heb je euro’s op zak en wil je deze wisselen in de Thaise Baht? Zorg er dan voor dat je dit bij een bank doet. Je zult in Thailand tevens kleine loketten op straat vinden die zichzelf voordoen als wisselkantoor. Vertrouw deze echter niet blindelings. Vals geld kan in omloop zijn.

Geschiedenis Thailand
Vanuit de Thaise staat Nan Chao (tegenwoordig Zuid-China) trekt de bevolking in de 12e eeuw naar het zuiden. Thaise prinsen stichten de eerste hoofdstad in Sukhothai in het centrale hoogland. Deze cultuur werd geaccepteerd door het regime van het Khmer keizerrijk. Siam groeit uit tot een dominante macht in de regio, zich langzaam losmakend van de Khmer.

Siam wordt Thailand
Halverwege de 18e eeuw wordt Bangkok de nieuwe hoofdstad. Het land wordt weer opgebouwd en de koningen voeren sociale en economische hervormingen door. Er worden verdragen gesloten met Europese mogendheden en kolonialisatie wordt afgewend. Met de komst van een democratische regering verandert de naam van het land in 1939 van Siam in Thailand.

Bevolking
De meer dan 60 miljoen inwoners van Thailand zijn voor 80% Thais. 10% is van Chinese komaf; van deze 10% woont een overgroot deel in het zuiden, bv. in Phuket. Het overig deel van de bevolking is Maleis, Burmees, Vietnamees of Indiaas. In het noorden leven bergstammen die in 6 hoofdgroepen te verdelen zijn, waaronder de Karen, de Akha, de Lisu en de Meo (Hmuong).

Verschillende godsdiensten
Vanwege deze ‘cultural melting pot’ kent Thailand ook verschillende godsdiensten. Het overgrote deel is boeddhist (95,5%). De islam is met 4% vertegenwoordigd (met name in het zuiden van Thailand), de rest is christen en hindoe. De bergstammen zijn hier en daar nog animistisch. Naast Bangkok doen we de steden Chiang Mai en Mae Hong Son in het noorden aan. In vergelijking tot Bangkok (8 miljoen) zijn de beide steden klein en provinciaals te noemen.