Chiang Rai

Chiang Rai opties

In de meest noordelijke provincie vind je de stand Chiang Rai. De stad wordt ook wel de toegangspoort van De Gouden Driehoek genoemd. Hier kun je op je gemak rondwandelen door de verschillende wijkjes en over de nachtmarkt, waar je veel stalletjes vindt met bekende, maar ook onbekende etenswaren, zoals torren, sprinkhanen, rivierslakken enzovoorts. Gelukkig zijn er ook veel stalletjes en restaurants rondom de nachtmarkt waar je op het menu aantrekkelijkere gerechten aantreft.

Reizen naar Chiang Rai

Je reis naar Chiang Rai wordt gekenmerkt door veel groen, bergdorpjes en mooie tempels. Het klimaat is er koeler dan in andere delen van Thailand, maar altijd aangenaam te noemen. Weet je niet wat te doen in deze noordelijke stad? Wij hebben een aantal tips voor je.

Chiang Rai kun je met de bus vanuit Bangkok in 10 uur bereiken. Ook wordt er dagelijks vanuit Bangkok naar Chiang Rai gevlogen. Kies uit goedkope vluchten van oa Thai Airways, China airlines of KLM.

Trektochten Chiang Rai

Het is een ideale stad voor de start van trektochten. Je kunt de Gouden Driehoek bezoeken, dit is de regio in de Chiang Rai provincie waar Thailand, Laos en Myanmar aan elkaar grenzen. Ook kun je een bezoek brengen aan het Khun Kon Waterfall Forest Park, op ongeveer 30 km van Chiang Rai, hier bevindt zich de grootste waterval (70 m) van de provincie. In Chiang Rai zelf kun je onder andere een bezoek brengen aan Wat Phra Kaew en Wat Phra Singh, beide boedhistische tempels.

Trektocht door de bergdorpen

De bergdorpen zijn zeker een bezoek waard. Ga niet alleen op pad, maar boek een tour. Je tourgids kan je alles vertellen over de traditionele bergstammen. December en januari zijn de beste maanden om een trekking te doen in dit gebied vanwege de bloesems en de bergmist.

Tempels bezoeken
Wanneer je in Chiang Rai bent, mag je een tempelbezoek niet overslaan. Er zijn meerdere tempels die de moeite waard zijn. Je kunt zelf op pad gaan met uw reisgids of een tour boeken die u meeneemt langs alle belangrijke tempels van de stad. Bijvoorbeeld de tempels Wat Prat That Phu Khao en Wat Nga Muang. Ze zijn gebouwd boven op een berg. Het uitzicht over het bergachtige landschap geeft een ultiem vakantiegevoel. De beroemde Smaragden Boeddha, het voornaamste Boeddhabeeld in Thailand, is ontdekt in de Wat Prat That Phu Khao. Een bliksem vernielde de tempel, waardoor de Smaragden Boeddha zichtbaar werd. Tegenwoordig wordt de Smaragden Boeddha bewaard in de Wat Phra Keo in Bangkok.

Mekong Rivier
Boek een tocht over de Mekong Rivier. Je kunt een tocht boeken in Chiang Saen. De tocht duurt ongeveer 30 minuten en brengt je langs prachtige gebieden.

De noordelijke provinciestad Chiang Rai aan de Mekong rivier staat synoniem voor een bezoek aan de kleurrijk geklede, traditionele bergstammen met hun eeuwenoude ceremonies langs de natuurrijke Mekong. Ook de Gouden Driehoek, het ooit om de opiumteelt en -smokkel beruchte bergachtige grensgebied tussen Laos, Myanmar en Thailand, is een populaire uitstap.

Chang Rai, een typische Noord Thaise provinciestad, is gelegen aan de Mekong rivier. Er zijn weinig bezienswaardigheden, maar de stad wordt veel gebruikt als uitvalsbasis voor tochten door het noordelijk deel van het land, met name naar de “Gouden Driehoek”.

Interessant is wellicht de Wat Phra Keo tempel, waar in 1436 de beroemde Smaragden Boeddha is ontdekt toen de bliksem een scheur in de Chedi maakte en het met pleister bedekte beeldje aan het licht bracht. De werkelijke waarde van het beeldje bleek pas nadat het gips enige tijd later verder barstte.

In de omgeving leven verschillende bergstammen. De Akha, één van de armste en minst ontwikkelde, is afkomstig uit Zuid China. De Yao komen oorspronkelijk uit Centraal China en kwamen begin deze eeuw naar Thailand. Ze hebben nog veel van de Chinese tradities bewaard en worden over het algemeen, zeker cultureel gezien, hoger aangeslagen dan de andere bergstammen.