Aan de oostkust van Thailand ligt het eiland Koh Chang. Koh Chang is bij de Nederlanders minder bekend dan bijvoorbeeld Koh Samui of Phuket. Dit is echter onterecht, want Koh Chang is een prachtig paradijs met veel mogelijkheden om te duiken. De onderwaterwereld rondom Koh Chang bevat veel variatie door de grote hoeveelheid plankton. Dit betekent indrukwekkende riffen en vissen in vele kleuren. Koraal bevindt zich op verschillende dieptes tussen de vijf en dertig meter diep. De beste periode om de duiken op Koh Chang is tussen september en juni, maar zelfs buiten dit seizoen om kan het zijn dat je de onderwaterwereld prima kunt verkennen.

Volg een cursus
Wil je een cursus volgen, dan kun je op Koh Chang bij een van de vele duikscholen terecht. Deze variëren van klein tot groter. Sommige van deze duikscholen bieden een PADI duikbrevet aan. Deze brevetten zijn wereldwijd geldig. Een voorbeeld van een goede duikschool op Koh Chang is BBdivers. Zij bieden alle soorten cursussen aan, van beginner tot een cursus voor instructeur. Tevens bieden ze ook speciale cursussen aan. Duiklessen worden gegeven in het Nederlands, Engels en Thais.

Duik erop los
Heb je al een PADI duikbrevet en wil je erop uit gaan, dan kun je bij verschillende duikscholen een dagje duiken boeken. Zoals eerder gezegd is de omgeving rondom Koh Chang een waar paradijs. Duiken in deze omgeving is dan ook een lust voor het oog met veel kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld een duik nemen op ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Koh Chang, genaamd Hin Rap. De wateren zijn hier ondiep en de stroming is gemiddeld tot sterk. Je zult hier verschillende soorten koralen en sponzen zien. De vissen in deze omgeving zijn prachtig gekleurd. Een andere aanrader is Koh Wai. De stromingen zijn hier milder dan bij Hin Rap, wat het geschikt maakt voor de duiker met weinig ervaring. Het is hier echter wel dieper. De koralen zijn hier in uiterst goede conditie. Met een beetje geluk zie je hier bijzondere vissen, zoals de rog of de leopard haai. Koh Wai is de plek om vissen te bewonderen. Wil je meer vissen bewonderen? Dan is ’s nachts duiken voor jou bedoeld. ’s Nachts laten vissen zich meer zien dan overdag. Daarnaast zijn er ook vissen die in het donker oplichten, wat het duiken extra bijzonder maakt.