De oudste en meest sfeervolle stad van Thailand vind je 154 kilometer ten noorden van Bangkok. De oorsprong van Lopburi gaat terug naar de zesde eeuw. In de tiende eeuw werd de stad veroverd door de Khmer, die er een grensstad voor hun rijk van maakten. De verovering door de Khmer kun je hedendaags nog terug zien aan de gebouwen die zij tijdens hun bewind hebben gebouwd. Hoewel Lopburi minder verwoest werd dan Ayutthaya, bleef van de oude stad weinig over. Al met al is Lopburi een betere plek om de oude Siamese architectuur te bewonderen dan Ayutthaya.

Apen in de stad

Lopburi is bekend om de makaken. Deze worden als heilige dieren beschouwd omdat ze in de tempels in de stad leven. De makaken zijn de belangrijkste toeristen attractie van de stad. Pas wel op als je bij ze in de buurt komt. Ze kunnen namelijk behoorlijk agressief zijn en voor je het weet hebben ze je tas of andere eigendommen gepakt.

Het oude Koninklijke Paleis

Een van de meest belangrijke bezienswaardigheden van Lopburi is het oude Koninklijke Paleis. Deze is gebouwd tussen 1665 en 1677 en laat nog duidelijk Franse invloeden zien. Na de dood van koning Narai stond het paleis leeg en raakte het in verval. Een restauratie volgde later. Het paleis is te bezichtigen van woensdag tot en met zondag.

De Tempel van Kala

De Tempel van Kala is nog een belangrijke bezienswaardigheid. Het wordt ook wel de Apentempel genoemd, en dat is uiteraard met een reden. Honderden apen leven in en rondom deze tempel. Zoals eerder gezegd, is het aan te raden goed op je spullen te letten, aangezien de apen agressief kunnen zijn.

De lokale markt van Lopburi

Als je even geen zin hebt in een stukje geschiedenis en cultuur, is de lokale markt van Lopburi een leuk uitje. Struin de markt af en eet een maaltijd bij een van de lokale kraampjes. Ook de dierentuin van Lopburi trekt veel bezoekers.

Vervoer naar Lopburi

Om in Lopburi te komen zijn er vele mogelijkheden. Je kunt een bus nemen vanuit Bangkok of Ayutthaya. Deze verbindingen zijn erg goed, want het komt zelden voor dat je langer dan een kwartier moet wachten. Tevens kun je een trein nemen.