River-kwai
De eerste spoorbrug over de rivier Kwai bij Kanchanaburi was gebouwd van hout. De brug is gebouwd door geallieerde krijgsgevangen. De brug werd van ijzer gebouwd in 1943, maar werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog herhaaldelijk gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. De brug werd herbouwd na de oorlog.

De brug maakt deel uit de van 414 kilometer lange Birma spoorweg. De aanleg hiervan was een uiterst zware onderneming. Vele krijgsgevangenen stierven aan cholera, malaria, ondervoeding en tevens aan mishandeling. Uiteindelijk heeft de brug slechts twee jaar dienst gedaan.

De brug over de Rivier Kwai anno 21ste eeuw

Tegenwoordig is de brug over de Rivier Kwai een toeristen attractie. De brug is aangepast zodat men erop kan lopen. Er is tevens een kleine toeristentrein die heen en weer rijdt over de brug. Om de bombardementen van 1944 te herdenken wordt er elk jaar het River Kwai Bridge festival georganiseerd. Hoogtepunt van het festival is de licht- en geluidsshow. Hier komen tevens veel toeristen op af.

De brug over de rivier Kwai ligt op zo’n drie kilometer afstand van het centrum van Kanchanaburi. Dit maakt het makkelijk de brug zelf te bezoeken. Maar je kunt natuurlijk ook een tour boeken bij een reisbureau. Dit is vaak in groepsverband. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Thailand, dan is een bezoekje aan de brug over de Rivier Kwai zeker de moeite waard.