Sukhothai

Sukothai complex

Omgeven door rijstvelden en veel groen is Sukhothai een oase van rust vergeleken met het jachtige Bangkok. Dit is het platteland van Thailand met traditionele markten en oude kunstambachten.

Het tempelcomplex Sukothai vind je op zo’n 400 kilometer boven Bangkok. Sukhothai was de eerste hoofdstad van het oude Siam en is opgericht in de 13e eeuw. Gedurende het bewind van Koning Ramkhamhaeng beleefde dit gebied gouden tijden. Deze koning heeft tevens het Thaise alfabet ontwikkeld.

Sukothai tempels

De meeste tempels die in Sukhothai staan dateren uit de 12e en 13e eeuw. Het gebied is enorm uitgestrekt en is op zichzelf al de moeite waard doordat een groot deel nog bebost is; regelmatig zie je tussen de bomen de restanten van tempels staan. Het terrein is zo groot dat je zelfs fietsen kunt huren om het te verkennen! Het bekendste is Sukhothai vanwege de lotusvormige stupa’s, die hoog boven vijvers met lotusbloemen uittorenen. Maar er zijn nog veel andere tempels, stadsmuren, poorten en gebouwen te zien.

Werelderfgoedlijst

De oude stad Sukhothai staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en mag dus zeker niet ontbreken tijdens je reis naar Thailand. Het historisch park heeft vele ruïnes en Boeddha beelden uit het oude Sukhothai koninkrijk en is te verdelen in vijf zones, te weten centrum, noord, zuid, west en oost. Het gebied heeft een oppervlakte van zo’n 70 km2 en herbergt 193 ruïnes. Het centrum is omgeven door stadsmuren met een ingang aan elke zijde. Binnen vind je overblijfselen van het koninklijk paleis en 26 tempel ruïnes.

In het centrum zijn de meest belangrijke en indrukwekkende tempel ruïnes te vinden. De architectuur heeft wat weg van de Khmer architectuur. De Wat Mahathat is het grootste tempelcomplex, die te herkennen is aan de grote witte Boeddha met de oranje sjaal. Daarnaast zijn de Wat Traphang Ngon, de Wat Si Sawai, Wat Traphang Thong en Wat Sorasak de meest belangrijke tempel ruïnes.

Historisch park Sukhothai dagelijks geopend

Het historisch park Sukhothai is dagelijks geopend van zes uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Bij de oost poort kun je voor weinig geld fietsen huren en zo het park bezichtigen. Vooral in de warme maanden kan het lekkerder zijn de fiets te pakken dan een warme wandeling te maken door het park.

Sukhothai is vanuit Bangkok te bereiken per bus te bereiken in zo’n 5,5 uur. Ook kun je per trein naar Sukothai. Je moet dan uitstappen in het dorpje Pitsanaluk en nog een half uurtje per bus. Voor een snelle reis kun je het vliegtuig nemen die je in een uur naar Sukhothai brengt.