Ko Samet is het eiland(je) in opkomst. Vanuit Bangkok ben je er redelijk snel met het openbaar vervoer of met de taxi. Voorheen waren het vooral de Thai zelf die op dit tropische eilandje vakantie vierden, maar met name de laatste 3 jaar hebben westerse toeristen dit leuke en nog niet overbevolkte tropische eiland ontdekt. Koh Samet is het eiland van Thailand met de meeste zonuren. In tegenstelling tot Phuket en Koh Samui is het gedurende het hele jaar zonnig, zelfs in het regenseizoen. Het is dan ook ideaal om in het laagseizoen op Koh Samet te verblijven.

Koh Samet, uitgeroepen tot nationaal park, ligt op ruim 200 kilometer ten zuidoosten van Bangkok en is een populair weekendstranduitstapje voor de meer welgestelde inwoners van de hoofdstad. Vooral het noordoostelijk deel van het eiland rond Hat Sai Kaew en het iets zuidelijker gelegen Ao Wong Deuan zijn levendig met volop strandbarretjes, watersporten, restaurants, entertainment en happy hour-vertier.

Met de azuurblauwe zee die zachtjes kabbelt op een klein dozijn krijtwitte stranden voldoet Koh Samet geheel aan het ideaalbeeld van een strandvakantie in een beautyparadijs.

Door de betrekkelijk korte afstand van Bangkok (zo’n 200 km) is het eiland populair als uitstapje onder de Bangkokse jeugd. In het weekend moet je daarom, vooral op de gemakkelijk bereikbare stranden, rekening houden met jongeren die gitaren, drank, kookgerei en luidruchtige vrolijkheid meebrengen.

Hat Sai Kaew

Hat Sai Kaew (Diamantstrand) kun je het beste verkennen met een zonnebril op en met je blote voeten in het extreem fijne, zijdezachte zand. Aan dit oogverblindende zand heeft het strand zijn naam te danken. Het levendige strand is het populairste van het eiland en ligt op 10 minuten lopen van Na Dan. Overdag trekken speedboten gillende toeristen rond op bananenboten en kun je maar beter binnen de gemarkeerde zwemgedeeltes blijven. ’s Avonds komen de restaurantjes het strand op en gaan de lampjes in de bomen en palmen aan.

Ao Phai strand

Het feeststrand van Koh Samet, waar de backpackers ’s avonds losgaan is de discotheek bij het Silver Sand Resort. Net als op veel andere stranden toveren vuurjongleurs hier lichtstrepen aan de nachtelijke hemel.

Ao Wongdeuan strand

Als de cicades onophoudelijk beginnen te tsjirpen en de tropische nacht neerdaalt, verschijnen de gevlochten matten, vloerkussens en lage tafeltjes van de bars en restaurants op het strand. Een krijtwit strand met aan beide uiteinden grote resorts en in het midden een aantal strandbars, restaurants, internetcafés en supermarkten. Er is wat bootverkeer, maar de zwemgebieden zijn gemarkeerd.

Ao Thian

De blauwwitte vissersbootjes met rode relingen wiegen zachtjes op en neer in het water. Enkel vlakke rotsen steken de zee in. Een paar kinderen spetteren rond in het water. Hun ouders houden een oogje in het zeil in de koele schaduw van een mangoboom, strategisch dicht bij de strandbar. Hoewel Ao Thian (Candlelight beach) iets smaller is dan de stranden van de overige baaien, is dit een van de kindvriendelijkste stranden van Koh Samet.

Ao Wai strand

Het krijtwitte strandje wordt hier en daar fraai onderbroken door groene bomen en schaduwrijke plekken. Ao Wai bestaat uit twee kleine baaien en heeft slechts één resort, het aantrekkelijke Samet Ville Resort.

Ao Phrao

Ao Phrao (Paradise Bay) ligt als enige strand aan de westkust en biedt daarmee zicht op de ondergaande zon. Langs het zandstrand loopt een mooie, kleine promenade met twee resorts in het duurdere segment. Daartussen in bevindt zich het relaxte en kindvriendelijke Lima Coco Resort.

Waar ligt Koh Samet?
Koh Samet ligt eigenlijk niet eens zo ver van Bangkok af. Per bus ben je in 3 uurtjes in het plaatsje Ban Phe in de regio Rayong waar je op de boot naar Koh Samet moet stappen. Vanaf de pier van Ban Phe is het ongeveer 20 minuten met de boot. Omdat Koh Samet wordt beschouwd als een nationaal park, is er een toegangsprijs van 400 Baht per persoon. Dit dien je te betalen na aankomst met de boot.

Koh Samet biedt een geweldige strandcultuur, vooral Hat Sai Kaew; een prachtig spierwit bountystrand, maar waar u ook leuke winkeltjes, internetcafés en duikscholen vindt. Naast dit bekendere strand vindt u er ook veel kleine strandjes, die in een baai verscholen liggen en waar u geweldig vis kunt eten in een van de primitieve restaurantjes op het strand.

Ook per mountainbike een bezoek aan het binnenland brengen is een aanrader eerste klas, want tijdens uw tocht hoort u in het oerwoud Gibbons krijsen en fladderen reuze vlinders voorbij.
Het populairste strand van Koh Samet is Haad Sai Kaew wat in het Thais wit zandstrand betekend. Aan dit strand zijn de meeste accommodaties gevestigd. Voor snorkelliefhebbers is de Ao Prao baai ideaal. De vele koraalriffen voor de kust zorgen ervoor dat je naar hartelust kunt snorkelen. Ondanks dat het eiland niet groot is zijn er genoeg mogelijkheden om je te amuseren. Er zijn gezellige barretjes en prima restaurantjes.