Ko Samet is het eiland(je) in opkomst. Vanuit Bangkok ben je er redelijk snel met het openbaar vervoer of met de taxi. Voorheen waren het vooral de Thai zelf die op dit tropische eilandje vakantie vierden, maar met name de laatste 3 jaar hebben westerse toeristen dit leuke en nog niet overbevolkte tropische eiland ontdekt. Koh Samet is het eiland van Thailand met de meeste zonuren. In tegenstelling tot Phuket en Koh Samui is het gedurende het hele jaar zonnig, zelfs in het regenseizoen. Het is dan ook ideaal om in het laagseizoen op Koh Samet te verblijven.

Koh Samet, uitgeroepen tot nationaal park, ligt op ruim 200 kilometer ten zuidoosten van Bangkok en is een populair weekendstranduitstapje voor de meer welgestelde inwoners van de hoofdstad. Vooral het noordoostelijk deel van het eiland rond Hat Sai Kaew en het iets zuidelijker gelegen Ao Wong Deuan zijn levendig met volop strandbarretjes, watersporten, restaurants, entertainment en happy hour-vertier.

Waar ligt Koh Samet? Koh Samet ligt eigenlijk niet eens zo ver van Bangkok af. Per bus ben je in 3 uurtjes in het plaatsje Ban Phe in de regio Rayong waar je op de boot naar Koh Samet moet stappen. Vanaf de pier van Ban Phe is het ongeveer 20 minuten met de boot. Omdat Koh Samet wordt beschouwd als een nationaal park, is er een toegangsprijs van 400 Baht per persoon. Dit dien je te betalen na aankomst met de boot.

Koh Samet biedt een geweldige strandcultuur, vooral Hat Sai Kaew; een prachtig spierwit bountystrand, maar waar u ook leuke winkeltjes, internetcafés en duikscholen vindt. Naast dit bekendere strand vindt u er ook veel kleine strandjes, die in een baai verscholen liggen en waar u geweldig vis kunt eten in een van de primitieve restaurantjes op het strand. Ook per mountainbike een bezoek aan het binnenland brengen is een aanrader eerste klas, want tijdens uw tocht hoort u in het oerwoud Gibbons krijsen en fladderen reuze vlinders voorbij. Het populairste strand van Koh Samet is Haad Sai Kaew wat in het Thais wit zandstrand betekend. Aan dit strand zijn de meeste accommodaties gevestigd. Voor snorkelliefhebbers is de Ao Prao baai ideaal. De vele koraalriffen voor de kust zorgen ervoor dat je naar hartelust kunt snorkelen. Ondanks dat het eiland niet groot is zijn er genoeg mogelijkheden om je te amuseren. Er zijn gezellige barretjes en prima restaurantjes.