Als je gaat backpacken of rondreizen door Thailand zul je in contact komen met de Thai en zul je een aantal regels moeten hanteren om respect te tonen. Regels waar je niet snel bij stil staat en die geheel anders zijn dan in Nederland.

De Thaise mens
De Thai zijn tolerant, gastvrij, goedgemanierd en enorm vriendelijk. De Thaise glimlach is een kenmerk die veel toeristen direct opvallen bij aankomst in het land. De Thai is behulpzaam en zal zich niet opdringen. Verkopers zijn hierbij de uitzondering maar zullen na een vriendelijk nee verkopen je verder met rust laten.

Tempelbezoek
Draag als vrouw een lange rok, sarong en een shirt met lange mouwen als je een tempel bezoekt. Mannen moeten bij een bezoek aan een tempel een lange broek en shirt dragen. De ene tempel is hier strenger in dan de andere. Wanneer je een tempel bezoekt trek je je schoenen of sandalen uit.

Begroeten
De Thai begroeten op de Wai manier. De handen tegen elkaar gelegd en de vingers wijzen naar boven. Tegelijkertijd wordt een buiging gemaakt. Hoe hoger de handen worden geheven hoe meer respect er wordt getoond tijdens een begroeting.

Hoofd en voeten
Voor de Thai hebben het hoofd en de voeten een betekenis. Ze beschouwen zowel lichamelijk als in de spirituele zin de voeten als het laagste. Het is dan ook een belediging wanneer voeten naar iemand gericht worden, met name de onderkant. Houdt hier rekening mee als je ontspannen gaat zitten en je voeten op een tafel, poef etc te ruste legt. Stap nooit over een persoon heen die op de grond ligt of zit. De voet mag namelijk nooit hoger zijn dan het hoofd, dit is een zware belediging. Raak bij de Thai ook nooit het hoofd aan. Een aai over de bol of de hand leggen op het achterhoofd kan alleen bij kinderen.

Belediging koningshuis
Wie het koningshuis beledigd heeft een probleem. Kortgeleden heeft een Amerikaan 5 jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen omdat hij de status van de Thaise koning in het diskrediet bracht. Geen grapjes dus.

Afdingen
Thailand is een walhalla om goedkoop souvenirs, kleding, zilver, goud etc te kopen. Voor de Thai is het heel normaal om af te dingen wanneer je iets wilt kopen. De eerste prijs die genoemd wordt is vaak het dubbele dan waarvoor je het kunt krijgen. Wat je altijd moet doen is wanneer je een souvenir wilt hebben voor jezelf een prijs te bepalen waar jij tevreden mee bent. Je betaald namelijk altijd teveel en dat is ook helemaal niet erg, want de meeste Thai, ook de verkopers verdienen erg weinig. En voor jou is het bedrag in de meeste gevallen een schijntje wanneer je het vergelijkt met Westerse tarieven.

Feesten & festivals
Nationale feestdag(en):
1 januari: Nieuwjaarsdag
februari: Makhabuja-feestdag, volgens de boeddhistische kalender
6 april: Chakri Dag
12-14 april: Songkran Feest
5 mei: Kronings herdenkingsdag
mei/juni: Visakhabuja
juli: Asalhabuja
juli: begin van de boeddhistische lente
12 augustus: verjaardag van koningin Sirikit
23 oktober: Chulalongkorn Dag
5 december: verjaardag Koning Bhumibol Adulyadej
10 december: Constitutie Dag
31 december: Oudejaarsdag

Veel festivals houden verband met boeddhistische rituelen, de datum wordt door de boeddhistische kalender bepaald.