Khorat I San

Je bereikt Khorat via de Friendship Highway (route 2) die ongeveer 100 km ten noorden van Bangkok begint (ter hoogte van Saraburi). 150 km verder vind je de provinciehoofdstad Khorat, die door de inwoners zelf Nakhon Ratchasima wordt genoemd. Het is een van de grootste steden van de regio (1,5 miljoen inwoners).

Hoogtepunten van de stad zijn onder andere:
De tempel Wat Sala Loi, even buiten de stadsmuur.
De in 1973 gebouwde tempel heeft de vorm van een Chinese jonk.

Terug naar de Khmer-tijd

Misschien is de omgeving van Khorat nog wel veel belangrijker dan de stad zelf. De omgeving neemt je namelijk mee terug naar de geschiedenis van de Khmer. Ten noordoosten van de stad vind je namelijk twee tempelcomplexen van ruim negen eeuwen ood, de Prasat Phanomwan en de Prasat hin Phimai.

De Prasat Phanomwan, een kloostercomplex uit de 11e eeuw, is een van de weinige Khmer-ruïnes die nog steeds in gebruik is. Er heerst een ademloze stilte, afgewisseld met de voetstappen van monniken. Achter de toegangspoort, die nog goed in tact is gebleven, vind je onder andere diverse boeddha beelden, uit verschillende eeuwen. Door gelovigen zijn deze beplakt met stukjes bladgoud.

De Prasat hin Phimai is een van Thailands best gerestaureerde Khmer-complex (en er zijn er ongeveer 1000 in Thailand!). Het verhaal gaat dat deze tempel het prototype was van zijn grote Cambodjaanse broer de Angkor Wat. De tempel is voltooid in de 11e eeuw als Brahmaans heiligdom. In de 12e eeuw werd het een boeddhistische tempel. In dienst is deze tempel, in tegenstelling tot de Prasat Phanomwan niet meer, maar de tempel wordt nog wel gebruikt voor feesten en bijeenkomsten.

Tip! Bezoek je Prasat hin Phimai bezoek dan ook even het dorpje Phimai zelf. Met name haar (avond)markt is aan te raden. Hier verkopen ze onder andere de culinaire specialiteiten uit de regio.

Khao Yai National Park

In de Isaan vind je diverse nationale parken, maar dit park is toch wel het meest bekend. Het Khao Yai National Park (200 km ten noordoosten van Bangkok) beslaat een oppervlakte van maar liefst 2170 vierkante meter. Het park is opgericht in 1962 en daarmee het oudste van Thailand. Per jaar komen hier zo’n 1 miljoen bezoekers. Dit is o.a. te danken aan haar vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hoogtepunten van het park zijn niet alleen de vele dieren (o.a. diverse soorten apen, olifanten, tijgers en kraagberen) maar ook:
Waterval Namtok Heo Suwat. De waterval die een rol speelde in de film The Beach met Leonardo di Caprio.
De meer dan 10 wandelroutes die je leiden langs de mooiste plekken. In het koele seizoen vind je tal van orchideeën langs de routes.
De 300 soorten vogels, die er voor zorgen dat vogelliefhebbers dit park vaak in hun top 5 noemen.
Khao Khiaw (de Groene Berg), met 1351 meter het hoogste punt van het park. Een adembenemend uitzicht is gegarandeerd.