Grand Palace Bangkok

The Grand Palace

De Thaise koning gebruikt het Grote Paleis uitsluitend nog voor officiële ceremonies, zoals zijn verjaardag. De ceremonies vinden plaats in de Amarinda Vinichai. Samen met de Dusit Maha Prasat, is dit het enige toegankelijke vertrek voor publiek. De koning zelf woont tegenwoordig in het Chitlada Paleis in het noorden van de stad. De Dusit Maha Prasat is een toren, gebouwd in 1789. De bouwstijl toont de Klassiek Thaise architectuur en telt negen verdiepingen. Op het balkon aan de noordzijde van dit gebouw, staat een troon die ooit gebruikt werd tijdens Koninklijke ontvangsten in de open lucht. Overleden koningen en koninginnen worden hier opgebaard, waarna de crematie op Sanam Luang plaatsvindt.

Het Koninklijke Paleis Bangkok is gevestigd aan het Sanam Luang plein, waar het overdag erg gezellig en sfeervol is. Aan het eind van de middag begint het plein te leven, kraampjes worden opgebouwd, straatartiesten vertonen hun kunsten en op winderige dagen worden honderden vliegers opgelaten!

De Wat Phra Kaew

Ook vind je de bekendste en meest heilige tempel van Thailand aan het Sanam Luang plein. De Wat Phra Kaew. Je vindt hier veel kloostergebouwen, maar monnikverblijven die in de meeste Thaise tempels voorkomen, ontbreken hier. Binnen de muren van de Wat Phra Kaew huist het voornaamste beeld van Thailand, de Smaragden Boeddha. Ondanks dat het beeld maar 60 cm groot is, heeft het een enorme aantrekkingskracht op zowel de toeristen als de bevolking van Thailand. Het beeld krijgt drie keer per jaar een ander kostuum aan, afhankelijk van het jaargetijde. Indrukwekkend zijn ook de levensgrote beelden van de koningen uit de Chakri-dynastie. Kijk je vanaf het terras uit over het eiland, dan zie je het Koninklijke mausoleum, de klokkentorens en de 8 prangs (torens in Khmer-stijl).

Weetje! Op 6 april 1782 kwam de huidige Chakri-dynastie in Thailand aan de macht. De koningen van deze dynastie zitten op de troon sinds dat jaar. Later in de 20e eeuw is men begonnen om de naam Rama te gebruiken als regeernaam. Deze dag is een nationale feestdag in Thailand.